Pieces of Hamlet -monitaidetapahtuma

2014

Gnab Collective on tutkinut vuodesta 2012 lähtien Shakespearen Hamletia. Intiimistä, kansainvälisiä adaptaatioita saaneesta Hamlet private -esityksestä on lähtenyt syntymään monitaiteellinen kokonaisuus, jossa yhdistyvät esitys-, valokuva- ja elokuvataide. Lokakuussa 2014 kaikki osat saatiin saman katon alle, Mad House Helsinki -tapahtumassa, Suvilahden Tiivistämössä.

20.-26. lokakuuta neljä näyttelijää kolmesta Euroopan maasta saapui Helsinkiin jakamaan ajatuksiaan Hamlet-projektista – ja luomaan uutta. Viisi versiota Hamlet privatesta esitettiin tapahtumaviikon aikana yhdelle katsojalle kerrallaan Tiivistämön baarissa. Hamlet-viikon avasi A Piece of Hamlet -lyhytelokuva, joka dokumentoi projektin taiteellista prosessia katsojalähtöisesti. Viikon ajan Mad Housen Aulassa nähtiin myös Hamlet Collection -valokuvanäyttely. Viikko huipentui yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) kanssa järjestettyyn elokuvapäivään Orionin elokuvateatterissa, jossa nähtiin 3 Hamlet tulkintaa peräkkäin.

Tekijät:
Ohjaus, projektin taiteellinen vetäjä: Martina Marti
Näyttelijät: Giulietta De Bernardi, Marco Mazza, Cécile Orblin, Claudia Schwartz
Valokuvaajat: Marion Maisano, Erno Raitanen, Emma Suominen

Hamlet private (Mad House Aula) 21.-24.10.2014
Esitys yhdelle katsojalle
esityskielet: suomi, ruotsi, englanti, saksa, italia
kesto: 40 min.

Ilman teatteritekniikkaa, pelkästään näyttelijän voimin esitys luo Hamletin maailman suoraan katsojan mielikuvitukseen. Yksi näyttelijä vie yhden katsojan kerrallaan Hamletin suurten kysymysten äärelle.

Hamlet private -esityksen lähtökohtana on Shakespearen Hamlet ja hänen kyvyttömyytensä toimia. Hamletin suuret kysymykset ovat meidän kaikkien kysymyksiämme. Hänen empimisensä on myös meidän empimisemme. Esitys irtautuu perinteisestä teatterikontekstista ja kohtaa yleisön paljon intiimimmällä tavalla: esitys tehdään vain yhdelle katsojalle kerrallaan ja se tapahtuu baaripöydän äärellä.

Hamlet Collection (Mad House Aula) – Valokuvanäyttely
20.10.-26.10.
20.10. Avajaiset klo 18.00

Ympäri maailmaa Hamletia luetaan, harjoitellaan, esitetään. Siitä kirjoitetaan kirjoja, pidetään luentoja, siteerataan. Mikä yhdistää kaikki maailman Hamletit? Mikä on pysyvää, ja mikä muuttuu kulttuurin, kielen, yksilön tai esimerkiksi ilmaston myötä? Vuosina 2012-2014 kolme valokuvaaja, yksi teatteriohjaaja ja viisi näyttelijää ottivat näytelmän käsiinsä ja loivat oman tulkintansa neljässä eri maassa. Tästä syntyi viisi 22 valokuvan sarjaa, yhteensä 110 valokuvaa. Kuvat tuovat esiin näytelmän tärkeimmät kohtaukset ja päähenkilöt. Vaikka lähtökohta ja teemat ovat olleet samoja, jokainen valokuvaaja on luonut näyttelijänsä kanssa oman maailmansa.

A Piece of Hamlet (Mad House Aula) -short film
Lyhytelokuvanäytös, ensi-ilta 20.10. klo 18.00
Kesto: n. 6 min.

A Piece of Hamlet on pyrkimys tutkia miksi ja miten ihmiset kautta aikojen samastuvat fiktiiviseen roolihenkilöön. Se on myös jonkinlainen dokumentaatio Hamlet private –esityksestä mutta samalla ihan oma taideteos. Elokuva tehtiin 2013 Hangossa, Berliinissä, Tanskan maaseudulla ja Helsingissä.

Tekijät:
Ohjaus: Martina Marti
Kamera: Emma Suominen, Marion Maisano (Claudian korttikuvaukset Berliinissä)
Esiintyjät: Nini Julia Bang, Cécile Orblin, Claudia Schwartz
Musiikki: Juuso Voltti
Editointi: Thomas Taisto

Pääsymaksuton.

Shakespeare elää! (Elokuvateatteri Orion)
William Shakespearen näytelmien suosio ja voima ei himmene. Ne elävät, muuntuvat ja innostavat taiteilijoita aina uusiin tulkintoihin. Suuren bardin syntymän 450-vuotisjuhlien kunniaksi KAVI on valinnut viisi paria filmatisointeja, perinteisempiä ja kauemmas alkuperäistekstistä liikkuvia, kourallisen Hamlet-elokuvia ja muutaman lisäherkun.

22. ja 23.10. klo 21 Rosenkrantz ja Guildenstern ovat kuolleet, ohjaus: Tom Stoppard
25.10. klo 15 Leijona Kuningas, ohjaus: Walt Disney
25.10. klo 17 Hamlet liikemaailmassa, ohjaus: Aki Kaurismäki
25.10. klo 19 Hamlet, ohjaus: Kenneth Branagh
Tulossa tammikuussa: Pahat nukkuvat hyvin, ohjaus: Akira Kurosawa